diumenge, 9 d’octubre del 2011

CALA AGULLA


Un cop que tenim quasi finalitzat el projecte de regeneració de cala Agulla, tantes vegades anunciat i que tanta polèmica ha provocat entre els ciutadans de Capdepera, “des del PSM-Entesa pensam que ara la prioritat ha de ser la de regenerar i protegir el sistema dunar, autèntic pulmó de la platja”. “També pensam que és aconsellable deixar tranquila la platja un temps per veure com actuen els cicles naturals”.
Volem recordar que l'actuació que s'està endegant ha estat promoguda per la Conselleria de Turisme per tal de donar resposta a les incansables reclamacions de sectors econòmics i polítics d’aquest municipi, reclamacions en ocasions exagerades i injustificades. Nosaltres no anàrem a la manifestació per demanar la regeneració de cala Agulla ni mai hem compartit la urgència i la necessitat de l’actuació. Amb tot, vàrem prendre la decisió de no oposar-nos-hi atesa l’aparent demanda ciutadana.
Vàrem sentir a dir en nombroses ocasions que, si no es regenerava l'Agulla, els hotels i els comerciants de la zona es veurien perjudicats. Tanmateix, els fets han demostrat el contrari. Aquest estiu, sense que s’hagués executat la regeneració, cala Agulla ha estat de gom a gom i Cala Rajada ha gaudit d’una de les millors ocupacions dels darrers anys. “Seguir defensant que cala Agulla és el problema més important que té el nostre sector turístic és, a dia d’avui, una temeritat, per no dir una falsedat. Els problemes de la nostra indústria turística i de l’oferta complementària són uns altres i tots ho sabem”.
En conseqüència, atesa aquesta circumstància i el fet que hi ha indicis que indiquen que, darrerament, cala Agulla ha recuperat arena de forma natural, “pensam que el més aconsellable és deixar fer la platja un temps per veure com actuen els cicles naturals. En tot cas, si en el futur es determinàs una extrema necessitat d'aportar més arena de forma artificial, PSM-Entesa vol manifestar que tan sols entrarà a discutir projectes que compleixin dues condicions: que es faci amb arena de la mateixa platja, dipositada en el fons marí de la mateixa badia de cala Agulla i que prèviament, o paral·lelament, s’executi un pla de regeneració i protecció del sistema dunar”.
En aquest sentit, cal recordar que hi ha unes mesures aconsellades per la Comissió Balear de Medi Ambient, com ara la instal·lació de malles per a restablir els talussos a les dunes, revegetació amb plantes autòctones, estudi d’altres sistemes de retenció de l’arena com ara malles de retenció submergides, projecció d’accessos únics  a la platja, control d’aquelles activitats més agressives amb l’entorn, etc. “Els mateixos tècnics que han avalat aquest projecte també han advertit que, per molta regeneració que es dugui a terme, cala Agulla està en perill si no s’executa un pla seriós de protecció del seu sistema dunar”. 
No cal ni dir que PSM-Entesa s’oposarà rotundament a una regeneració de cala Agulla amb arena de Banyalbufar”, no només per l’impacte ambiental que suposaria per a la zona d’extracció, sinó perquè, a més, suposaria omplir de llot la nostra platja.
Pel que fa a la regeneració que s’està duent a terme actualment pareix evident que no ha agradat a la gent de Capdepera i que no ha complit les expectatives creades. S’ha parlat molt de la procedència i qualitat de l’arena que s’ha estat abocant a cala Agulla, i al respecte hem de dir que coneixem els informes tècnics en què s’explica que procedeix d’excavacions de zones urbanes properes a la costa i que és de les mateixes característiques, és a dir que és compatible amb la de la platja. Pensam que s’han de respectar i donar per bones aquestes anàlisis, ja que estan fetes per persones enteses en el tema, i confiam en les explicacions donades pels tècnics. En tot cas vigilarem que tot s’acabi fent segons consta al projecte aprovat.
“Però una cosa és que el projecte compti amb informes tècnics favorables i una altra de diferent és que aquesta sigui l’actuació que necessitava cala Agulla, que no ho és”. Abans d’executar-se aquest projecte es va proposar una altra iniciativa que consistia a recuperar part de l’arena de la mateixa platja que es troba en diversos bancs de la badia, a l’alçada de cala Lliteres. Aquesta iniciativa, que pareixia la més idònia, comptava amb el vistiplau dels tècnics de la Comissió Balear de Medi Ambient, que argumentaren que permetria alliberar praderes de posidònia que precisament havien quedat tapades per l’arena. Però des de Madrid -el Ministeri de Medi Ambient Rural i Marí- s’hi varen oposar, tot i ser del mateix color polític que els responsables de la Conselleria de Turisme, promotora de l’actuació, la qual cosa lamentam.

PSM-Entesa de Capdepera i Cala Rajada


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada