dimarts, 5 d’abril del 2011

ALGUNES RAONS PER CREURE EN AQUEST POBLE


Perquè a Capdepera estam cansats de polítics agressius, que han fet de la desqualificació a l’adversari la seva forma de ser, perquè ja n’hi ha prou d’anar a fer mal al contrari, en benefici de les pròpies sigles i en detriment dels ciutadans. Perquè tots estam dins els mateix vaixell i la prioritat ara és aconseguir que el nostre municipi torni a gaudir d’una època de prosperitat en la qual els treballadors, els comerciants i les famílies deixin de patir penúries i s’avanci cap a una major cohesió social.
Perquè, si els que governen al nostre municipi són insistents i perseverants, les institucions autonòmiques, estatals i europees faran a Capdepera i a Cala Rajada les inversions necessàries per tornar a ser atractius per al turisme familiar, esportiu i amant de la natura i el patrimoni. Inversions com ara eliminació de places obsoletes, condicionament de zones per a vianants, xarxes de carril-bici, zones verdes, embelliment de determinats punts com el Passeig Marítim, equipaments esportius...
Perquè d’idees en tenim a centenars. Amb un potencial com a poble sobradament demostrat, només necessitam uns governants i uns empresaris que hi creguin i encenguin l’espurna. Perquè comptam amb una espectacular diversitat mediambiental, cultural, patrimonial i gastronòmica que ens permetrà desestacionalitzar la temporada (senderisme, rutes per fer en bici, Cala Agulla-Cala Mesquida, la reserva marina, busseig, el Castell, la torre de Canyamel, torres de defensa, episodis llegendaris de la nostra història, patrimoni hidrològic, flora i ornitologia, jaciments talaiòtics, llampuga i altres espècies, bolets, sortides de sol, una gran oferta musical i teatral...), així com una capacitat especial per crear esdeveniments de tot tipus que desperten l’interès de tothom. 
Perquè el model turístic i econòmic d’aquest poble l’hem de decidir entre tots i no els operadors turístics multinacionals que ni tan sols ens sabrien ubicar damunt un mapa. I perquè ens podem promocionar millor del que ho hem fet fins ara, no cadascú pel seu costat sinó conjuntament –ajuntament, hotelers, comerciants, restauradors…– amb mitjans i tècniques de promoció àgils i directes, que posin l’èmfasi en tots els valors i la diversitat de l’oferta del nostre municipi, fent l’esforç de dirigir-nos a sectors que fins ara teníem parcialment oblidats, com el mercat espanyol i de l’Est d’Europa, el turisme ecoambiental, excursionista i cultural, el d’associacions i entitats professionals que cerquin llocs atractius per a trobar-se, etc.
Perquè si som ferms i contundents, posarem fre a tots aquells comportaments incívics –renou, brutor...– que protagonitzen determinats grups de visitants i alguns residents. I perquè una prioritat serà la de posar-se seriosos amb aquella oferta complementària que promociona aquest tipus de turisme, alhora que s’incentivaran aquells petits empresaris i emprenedors que amb les seves idees i propostes novedoses ens ajudin a comptar amb una oferta de més qualitat i diversificada. 
Perquè, tot i els escassos recursos econòmics de les administracions locals, es pot fer molt per a la reactivació de l’economia del nostre municipi i millorar les condicions de vida de la gent, fixant unes prioritats clares i encertades. Perquè ara és l’hora d’estar al costat d’aquells –gabellins i cala-rajaders de tota la vida i nouvinguts– que ho passen malament i no tenen les seves necessitats bàsiques cobertes; d’ajudar a petits empresaris i comerciants a fer més atractius els seus negocis i les zones on es troben; de garantir el bon funcionament dels serveis essencials que presta l’ajuntament –recollida de fems i residus, aigua, enllumenat, carrers i camins, seguretat…–; de tenir cura dels nostres espais naturals, del medi ambient i del patrimoni, perquè resultin atractius per als que ens visiten… 
Perquè és l’hora d’estar al costat del sector primari del nostre municipi –pescadors, pagesos…–, i d’ajudar-los perquè puguin desenvolupar la seva professió amb dignitat i trobin facilitats per a la venda dels seu productes. I perquè hem de fer una mica més de poble i fer tots els esforços possibles perquè es prioritzi la contractació de les empreses i autònoms locals a l’hora de fer obres i reformes, de comprar serveis i productes, etc.  
Perquè és l’hora d’utilitzar els mecanismes adients per ajudar els nostres joves a implicar-se en els assumptes que els afecten i en la construcció d’un poble més humà, habitable i cohesionat socialment; i perquè trobin en l’Ajuntament un col·laborador més a l’hora de formar-se socialment i culturalment o els incentius necessaris per a obtenir una formació que els permeti trobar una feina digna en el seu poble.   
Perquè ara no és moment de fer amb diners municipals noves i costoses infraestructures sinó de mantenir les existents, a fi de treure’n el màxim profit. I, malgrat les mancances econòmiques, tampoc és moment, com defensen alguns, d’acomiadar funcionariat i treballadors municipals, sinó d’aconseguir una Administració més àgil i efectiva que faciliti els tràmits i gestions per igual a tots els residents, tant si viuen a Capdepera com a Cala Rajada. I, per suposat, no pot ser una prioritat retallar prestacions i serveis assistencials que permeten una millor qualitat de vida a persones dependents, discapacitades o d’edat avançada, o la reducció d’aquells serveis, com ara les escoletes, que ajuden les famílies i les dones a compaginar la vida laboral i familiar.
Perquè amb l’arribada del tren a Artà, i més endavant al nostre municipi, així com amb la integració del servei de bus regular en el sistema intermodal, la mobilitat i les connexions del nostre municipi experimentaran una millora mai vista. I perquè ja ha arribat l’hora de fer polítiques serioses en matèria de mobilitat i transport públic que ens permetin millors connexions entre els distint nuclis del municipi, sobretot a l’estiu, que facilitin l’ús de la bicicleta, amb les infraestructures adients, la implantació de corredors escolars als centres educatius i aquelles iniciatives que animin els ciutadans a adquirir pautes de desplaçament més sostenibles. 
Perquè tenim una activitat artística, musical i cultural, de la qual n’és protagonista la nostra pròpia gent, envejada i lloada arreu, que no només no podem deixar perdre sinó que trobarem la manera perquè sigui un atractiu més a l’hora de convèncer els turistes perquè ens visitin. I perquè, tot i les restriccions pressupostàries, els habitants d’aquest poble tenim la imaginació i la il·lusió suficients per poder tornar a unes festes d’estiu divertides, diferents i participatives, perquè per passar-nos-ho bé no necessitam massa diners, tal i com hem demostrat en moltes ocasions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada